maandag 1 juli 2013

Mijn eerste tutorial voor Copic Marker Benelux

Een hele goede morgen deze zondagmorgen,

Gisteren was  mijn vuurdoop wat betreft tutorials op het blog van Copic Marker Benelux. Ik kan jullie wel vertellen dat het even zweten was voor mij, een leuke uitdaging en moeilijk tegelijk. Haha!!!

Uiteindelijk heb ik een tutorial gemaakt voor jullie over de techniek 'flicking' met natuurlijk copic markers!

 Flicking is denk ik vrij vertaalt: weg vegen. Het wordt het mooiste als van je af  'veegt' met een vloeiende beweging vanuit een losse pols. Daardoor wordt het kleurverloop ook vloeiend. Bij het neerzetten van de punt moet je ook meteen je punt voorwaarts bewegen anders absorbeert het papier meteen je inkt en heb je een donkere vlek. Ook aan het einde van je 'flick' moet je zorgen dat je punt snel weer het papier loslaat omdat je anders aan het eind een donkere plek krijgt. Ik zou zeggen: Pak een stuk papier en ga het gewoon eens oefenen, want het klinkt moeilijker dan dat het is:-) 

Ik heb een mooie vlinder ingekleurd, lekker groot zodat je ook wat ruimte hebt om lekker je gang te gaan met deze techniek. 

Hieronder volgt een foto reeks met natuurlijk wat tekst en uitleg erbij:


Ik ben begonnen met BV0000 (mijn lichtste kleur) en heb hiermee de rechter boven vleugel ingekleurd. Het blenden werkt het beste als de inkt nog nat is dus doe niet een te groot stuk in één keer.


Daarna heb ik de kleur BV02 (middenkleur) gepakt en daar heb ik een gedeelte van de nog natte BV0000 gedaan.


Met BV25 ( de donkerste kleur) heb ik een nog kleiner oppervlakte gedaan, hoe groot ligt aan je persoonlijke smaak.


Toen heb ik mijn BV02 weer gepakt en ben ik de overgang van mijn donkerste kleur naar de middenkleur gaan uitblenden met nog steeds de 'flicking' techniek. Mijn ervaring is om overal twee keer overheen te gaan, maar misschien verschilt dat wel per papiersoort. Dat moet je gewoon even uittesten op een stukje restpapier.


Als je grotere vlakken doet als wat ik heb gedaan zou je nu klaar zijn, of je pakt nog een keer de BV0000 als de overgang van je middenkleur naar de lichtste kleur je nog niet helemaal aanspreekt. Maar ik ben vanaf de andere kant nog verder gegaan met een andere kleur, namelijk blauw. Dat kan, dat hoeft dus niet!


Ik heb toen ook mijn vlinder gedraaid, ik vind het persoonlijk het fijnst om van me af te werken. Met de kleur B21 (mijn middenkleur) heb ik de tweede laag gemaakt. De eerste laag zit er al op, immers BV0000.


Daarna met B34 een kleinere rand in het gedeelte die ik net met B21 heb gedaan.


Dan pak je weer je middenkleur (B21) en vervaagt de donkerste kleur dmv 'vegen'. Ik was toen niet geheel tevreden en heb nog een keer de rand tussen B21 en BV0000 gedaan met de lichtste kleur, dus BV0000


Hier zie je de vlinder helemaal klaar! Af en toe ben ik buiten de lijntjes gegaan, maar ik knip de vlinder straks toch uit dus dat is niet zo heel erg.


Dit is de kaart met de paars-blauwe variant! Ik heb een rustige ingetogen kaart gemaakt, want ik weet inmiddels dat niet iedereen van mijn uitbundige 'volle' kaarten houdt:-) Geen design papier of andere poespas...en eigenlijk ontzettend mooi en elegant!

Om te oefenen had ik wel 8 vlinders geprint, dus ik ben nog even verder gegaan met het 'flicken'...


Voor deze heb ik gewerkt met de kleuren: V17, V5, RV000, RV13 en RV09.
RV0000 is mijn lichtste kleur en vanuit de binnenkant zie je V17 en V5. De buitenrand is gedaan met RV09 en RV13.

 

Deze is in de tinten geel en groen: Y26,  Y11, Y0000, YG11 En YG63. Hier is 
mijn lichtste kleur Y0000 en dan van binnenuit YG63 en YG11 en aan de randen zie 
je Y26 en Y11.

Ik moest even zoeken naar de kleuren die ik met elkaar kon matchen, aangezien ik nog niet de luxe bezit dat ik alle copic markers bezit:-)

Onthoud: Je werkt van licht naar de middenkleur en dan naar de donkerste kleur. Dan weer terug naar de middenkleur en als je het nodig vindt nog een keer de lichtste.

Ik hoop dat deze tutorial jullie duidelijk is en dat jullie er iets mee kunnen.  Ik besef dat het een hele lijst foto's is, maar dat is voor mij de makkelijkste manier om iets duidelijk uit te leggen. Als er vragen zijn kunnen jullie ze natuurlijk aan me stellen.

Voor nu een hele fijne maandag en tot de volgende keer!6 opmerkingen:

Marianne zei

Heel mooi gedaan.
Liefs, Marianne

Lia zei

Je vlinder is prachtig geworden, ik heb geen copics, maar vind het wel heel mooi,
groetjes Lia

Irene zei

Goede flick-tutorial Mieke en hele mooie vlinderkaartjes zonder toeters en bellen, me likey a lot!!

xx Irene

Antoinette Voorn zei

Ohhhhhhhh wat super moooi gedaan!!! ademloos ben ik ! Toppie en hele mooie kaarten!

Gr antoinette

Dora zei

hoi mieke,
wat een mooie tutorial. ik heb geen copics maar het ziet er schitterend uit. prachtige kaarten met die vlinder in de verschillende kleuren.
groetjes

GerJanne zei

Oh wat mooi Mieke en je hebt het erg goed uitgelegd! Ik heb geen copics, maar snap nu wel dat het best ingewikkeld is om de kleuren zo mooi te krijgen.
Groetjes,
GerJanne